Yaşlı Kadın ve Kendini Beğenmiş Tavuk Masalı

 


Bir varmış bir yokmuş evvel zaman içinde kalbur saman içinde develer tellal iken pireler berber iken ben annemin beşiğini tıngır mıngır sallar iken uzun zaman önce ülkenin birinde derenin kenarında yaşayan yaşlı bir kadın varmış. Kadın kimsesiz ve fakirmiş. Geçimini sağlamak için yumurta satarmış. Bunun içinde bahçesinde bir sürü tavukları varmış. Her sabah tavuklarının yumurtalarını alır, köyde satar, dönüş yolunda da yem ve yiyecek alırmış.

Tavukları bu durumun farkındaymış ve bu yüzden her gün yumurtlamak için birbirleriyle yarışırmış. Ancak içlerinde bir tavuk varmış kendini çok beğeniyormuş. Benim “yumurtalarım çok değerli” der kesinlikle folluğa yumurtlamaz her sabah gider dereye yumurtlarmış. Yaşlı kadın bu durumu bilmez tavuğu için üzülür ona yumurtlaması için daha çok yem verirmiş ama tavuğun yumurtladığını hiç görmezmiş. Yıllar geçmiş yaşlı kadın hastalanmış ve artık çalışamaz duruma gelmiş. Bu yüzdende bütün tavuklarını satmış. Ancak kendini beğenmiş tavuğu satmamış. Tavukları alan çiftçi o tavuğu da isteyince “olmaz onu satamam o yumurta yapmaz, sende onu bu yüzden kesersin boşuna yem vermek istemezsin” demiş. Bunu duyan tavuk utancından yüzü kızarmış. Yaptığı hainliği düşünmüş ve çok pişman olmuş.

Yaşlı kadın iyice elden ayaktan düşmüş, artık yatalakmış. Kimsesi olmadığı için açlıktan bir deri bir kemik kalmış. Bunu gören tavuk yaşlı kadının zamanında kendisine yaptığını hatırlamış. Yıllarca yem yemiş ama hiç yumurta vermemiş. Şimdi sıra ondaymış her gün iki yumurta yumurtluyor birini yaşlı kadına yediriyor diğer yumurtayı da köye götürüp satıyor karşılığında evin ihtiyaçlarımı alıyormuş. Yıllarca böyle yaşlı kadına bakmış. Bir daha da hiç hainlik yapmamış.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Karınca Masalı

Maymun Masalları